САЩ няма да разполагат тактически ядрени оръжия в Южна Корея
САЩ няма да разполагат тактически ядрени оръжия в Южна Корея / снимка: Reuters, архив

САЩ не планират да разположат тактически ядрени оръжия на територията на Южна Корея, заяви вчера на пресконференция във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС. 

„Както знаете, ние се обявяваме за свободен от ядрено оръжие Корейски полуостров и не смятаме да променяме позицията си”, отбеляза Нюланд. „Тактическите ядрени оръжия не са необходими за отбраната на Южна Корея, затова не планираме разполагането им там”, добави говорителката на Държавния департамент.

Въпросите на журналистите по тази тема бяха предизвикани от новината, че миналата седмица комисията по въоръжените сили в контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса на САЩ, обсъждайки бюджета за отбрана на страната, одобри поправка, която по принцип позволява да се разположи тактическо ядрено оръжие в Южна Корея, посочва БТА. Документът задължава държавния секретар Хилари Клинтън и министъра на отбраната Лион Панета да представят отчет за възможността за подобен вариант, отбелязва агенцията.

Тази поправка, както и редица други предложения на членовете на комисията, предизвикаха неодобрителни реакции от страна на правителството и много експерти.