САЩ наложиха санкции на иранското министерство на разузнаването и сигурността
САЩ наложиха санкции на иранското министерство на разузнаването и сигурността / БГНЕС

САЩ наложиха санкции на иранското министерство на разузнаването и сигурността, което според Вашингтон подкрепя тероризма, нарушава човешките права на ирански граждани и участва в репресиите в Сирия, предадоха световните агенции.

Американското министерство на финансите обяви, че е включило ведомството в своя списък с терористични организации. Според Вашингтон то подкрепя Ал Кайда и нейни клонове, а също ливанската групировка "Хизбула" и палестинското ислямистко движение Хамас.

Наказателните мерки предвиждат замразяване на авоарите на иранското министерство, намиращи се под американска юрисдикция, забрана американски физически и юридически лица да осъществяват сделки с него и забрана негови служители да пътуват в САЩ.

Санкциите ще имат до голяма степен символичен ефект, тъй като не е известно иранското министерство на разузнаването и сигурността да има авоари в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано директорът на Разузнавателното управление към министерството на отбраната на САЩ Роналд Бърджес заяви пред Конгреса, че Иран би отвърнал на евентуално нападение, но е малко вероятно сам да започне или да предизвика конфликт, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

След като САЩ наложиха нови санкции на Иран заради ядрената му програма, Ислямската република заплаши, че ще затвори ключовия за световните петролни доставки Ормузки проток, припомня БТА. Освен това има опасения, че Израел може да атакува ирански ядрени обекти и още повече да увеличи напрежението.

"Ако бъде нападнат, Иран може поне временно да затвори Ормузкия проток и може да изстреля ракети срещу силите на САЩ и нашите съюзници в региона", каза Бърджес пред комисията за въоръжените сили към Сената.

По думите му Иран може също така да се опита да използва терористи. Според оглавяваната от него служба обаче Техеран едва ли би започнал конфликт по своя инициатива.

На въпрос дали разузнаването смята, че Израел е взел решение да атакува Иран, Бърджес отговори, че доколкото показват наличните данни, Израел не е взел подобно решение.

Той каза, че въпреки налагането на по-строги санкции е малко вероятно Техеран да се откаже от ядрената си програма.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви пред същата комисия, че е "технически възможно" Иран да създаде ядрено оръжие до една или две години, ако лидерите му вземат такова решение. Според Клапър обаче това е малко вероятно.