САЩ и Франция чакат трибунал за убийците на Рафик Харири
САЩ и Франция чакат трибунал за убийците на Рафик Харири / netinfo

САЩ и Франция предричат, че Съветът за сигурност на ООН ще одобри на днешното си заседание резолюцията за създаването на международен трибунал за съдене на убийците на бившия ливански премиер Рафик Харири, предаде Ройтерс.

Рафик Харири загина заедно с още 22 души при бомбен атентат в Бейрут през февруари 2005 г. Убийството му предизвика масови антисирийски протести в Ливан, което принуди Сирия да оттегли своите войски и разузнавачи от ливанска територия.

Постоянните членове на Съвета за сигурност Русия и Китай и непостоянният Южна Африка имаха някои възражения по текста на проекторезолюцията, разпространен вчера.

Посланикът на САЩ в ООН Залмай Халилзад, който понастоящем оглавява Съвета, изрази вчера увереност, че резолюцията, въпреки разногласията, ще мине. ФРенският представител Жан-Марк дьо ла Саблие също изрази увереност, че Съветът за сигурност ще одобри резолюцията, която ще задължи правителството в Бейрут да одобри в срок до 10 юни предложения от ООН статут на трибунала.

Според наназовани дипломатически източници на най-малко пет страни - Индонезия, Катар, Китай, Русия и ЮАР ще гласуват "въздържал се". За да бъде приета, резолюцията трябва да получи най-малко девет гласа "за" и нито едно вето на някой от петте постоянни члена - Великобритания, Китай, Русия, САЩ или Франция.