САЩ и ЕС осъдиха удължаването на срока на домашния арест на Аун Сан Су Чжи
САЩ и ЕС осъдиха удължаването на срока на домашния арест на Аун Сан Су Чжи / netinfo

САЩ подновиха призива си към властите на Мианма да освободят носителката на Нобелова награда за мир и политически лидер Аун Сан Су Чжи и разкритикуваха решението на военната хунта да се удължи с една година срокът на домашния й арест, предаде Асошиейтед прес.

Германското председателство на ЕС категорично осъди удължаването с една година на домашния арест на опозиционната лидерка и Нобелова лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи, предаде ДПА.

Решението на властите на Мианма е проява на продължаващото нежелание да се включат всички политически сили и всички етноси в страната в истински диалог за постигане на действително национално помирение и установяване на демокрация, се казва в оповестено в Берлин изявление на германското председателство на ЕС.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) бе призована да преустанови или прекрати членството на Мианма заради решението на управляващия там военен режим да удължи за пета поредна година срока на домашния арест на опозиционната лидерка, предаде Асошиейтед прес.

"Политиката на АСЕАН за конструктивно ангажиране с Мианма се провали, защото управляваната от военен режим нация не е напреднала особено по отношение на спазването на човешките права десетилетие след като стана член на регионалната организация", изтъкна малайзийският опозиционен лидер Лим Кит Сиан.

Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи спечели изборите през 1990 г., но не бе допусната до властта от извършилата преврат през 1988 г. военна хунта. Аун Сан Су Чжи е носител на Нобеловата награда за мир и е прекарала повечето от последните 17 години в режим на лишаване от свобода. Вчера срокът на домашният й арест бе отново удължен с една година.