Сара Пейлин злоупотребила с власт като губернатор на Аляска
Сара Пейлин злоупотребила с власт като губернатор на Аляска / снимка: БГНЕС

Републиканският кандидат-вицепрезидент на САЩ и губернатор на Аляска Сара Пейлин е злоупотребила с власт в опит да реши семеен проблем, обяви анкетна комисия на щатския парламент на Аляска, предадоха световните агенции.

В доклада на комисията се заявява, че при решението си от 11 юли да уволни щатския инспектор по обществена безопасност Уолтър Монеган, Сара Пейлин отчасти се е повлияла от факта, че Монеган е отхвърлил настояването й да уволни щатски полицай, който води тежко дело за развод със сестрата на Пейлин.

В изводите на доклада се обявява, че Пейлин е нарушила щатския закон за етично поведение на изпълнителната власт, който забранява използване на изпълнителен пост за лични интереси.

Пейлин заяви, че Монеган е бил уволнен от чисто бюджетни съображения.

Губернаторът на Аляска Сара Пейлин е действала законосъобразно при решението си да уволни щатския инспектор по обществена безопасност Уолтър Монеган. Това се казва в съвместно изявление на Джон Маккейн и Сара Пейлин, предаде Ройтерс. "От днешния доклад се вижда, че губернаторът (Сара Пейлин) е действала в рамките на законовите си правомощия при преназначаването на Уолтър Монеган. Това беше политически оцветено разследване, водено от привърженици на Барак Обама. Семейство Пейлин е имало пълно основание за безпокойство от полицая Утън заради агресивното му поведение. По липса на доказателства в подкрепа на твърденията на Монеган комисията сериозно е преувеличила в изводите си и с превратни аргументи търси нарушение, без да има правно или фактическо основание", се казва в съвместното изявление на Джон Маккейн и Сара Пейлин.