Шейсет и пет души загинаха след като ирански пътнически самолет, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби в югозападната част на Иран. Първоначално бе обявено, че всички 66 души на борда са загинали, но иранската агенция ИРНА, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че един човек е пропуснал полета. Така загиналите са 59 пътници и шест души екипаж.

Самолетът, който е осигурявал връзката по въздух между Техеран и град Ясудж, "се е разбил в района на град Семиром, на близо 480 километра южно от иранската столица.

Иран самолет катастрофа
БГНЕС

11 февруари: Пътнически самолет със 71 души на борда се разби край Москва, няма оцелели (ВИДЕО)

Самолетът Ей Ти Ар (ATR) на авиокомпания Асеман еърлайнс (Aseman Airlines) е превозвал 59 пътници, а екипажът му е бил от 6 души, когато е изчезнал от екраните на радарите тази сутрин. Местни жители са видели катастрофата.

Семиром, както и Ясудж, са разположени в планините Загрос. Самолетът е изчезнал от радарите 50 минути след началото на полета. Лайнерът се е врязал в хребета Дена в планините Загрос. Разстоянието между столицата и крайната дестинация е 556 км, които обичайно се преминават за час и половина от самолета.

Изпратен е бил спасителен хеликоптер, защото заради планинския релеф до мястото на катастрофата линейки не могат да се придвижат, уточни говорител на спасителните служби. Хеликоптерът, опитал се да стигне до мястото на катастрофата, не е успял да кацне заради лошите метеорологични условия, казаха спасителните служби по държавната телевизия.

"След претърсването на зоната, в която се е разбил самолетът, бяхме информирани, че всички хора на борда са загинали", каза Мохамад Табатабай - говорител на Aseman Airlines, в ефира на държавната телевизия.

Иранските медии съобщават, че командирът на разбилия се самолет през 2013 г. успява да приземи самолет с отказал двигател.

Последната тежка катастрофа с граждански самолет в Иран стана през 2014 г.
- 39 души загинаха, след като самолет Ан-140 на иранската авиокомпания Сепахан (Sepaham) се разби малко след излитането си от летището в Мехрабаз, южно от Техеран. Самолетът трябваше да лети от Техеран до град Табас в Източен Иран.

Иран самолет катастрофа
БГНЕС

Три години по-рано граждански самолет се разби в Северен Иран. Загинаха близо 80 души, припомня АФП.

Санкциите на САЩ, ООН и европейските страни, на които Иран беше подложен в продължение на дълги години, пречеха на властите да купуват резервни части или западни самолети за подновяване на остарелия граждански въздушен флот.
БТА