/ iStock/Getty Images
Само първите 250-300 тенисисти в световната ранглиста изкарват достатъчно пари, за да преживяват единствено с професионален спорт, разкрива доклад на Интернешънъл Ревю Панел за 2018 година.

Тенис звезди се включват във виртуален Мастърс в Мадрид

Макар и водещите тенисист в света да изкарват милиони, то тези под тях печелят толкова, колкото да издържат себе си и семействата си, а всички под топ 300 имат проблеми с месечния бюджет, заради сериозните разходи за пътуване и престой по международните турнири.

Именно поради тази причина тези тенисисти са по-податливи да участват в уговорен мачове, съобщава Агенцията за тенис интегритет (ITU), която се бори с корупцията в спорта.

Велик тенисист, велик човек: Федерер, който подаде ръка на цяла Швейцария

Постепенното прекратяване на всички професионални турнири по света заради кризата с коронавируса е довело до сериозно увеличение на сигналите за съмнителни мачове, разкриват от ITU. В период от януари до 22 март Агенцията е получила 38 такива сигнала, докато за същия период на 2019 година те са били 21.

"Това увеличение показва, че повече професионални тенисисти са били таргетирани от групи, занимаващи се с черно тото, което са знаели, че тенисистите са притиснати от идващото спиране на турнирите заради пандемията от COVID-19", съобщават от ITU.

COVID-19 взе сет срещу тениса, кортът опустява до 7 юни

Агенцията е получила по 16 сигнала за притеснителни мачове при мъжете и жените в турнири под егидата на Международната тенис федерация, докато други шест сигнала са били за срещи от Чалънджър сериите на Асоциацията на професионалните тенисисти.

Професионалните тенисисти са в доста по-тежко положение от повечето други спортисти, тъй като не разчитат на редовно възнаграждение от клуб или Федерация, а единствено на пари, спечелени от наградни фондове от турнирите, каквито в момента не се провеждат.
БГНЕС