Руският вицепремиер призова за разработване на космическа отбрана
Руският вицепремиер призова за разработване на космическа отбрана / netinfo

Руският вицепремиер Сергей Иванов призова вчера за разработване на отбранителни системи с космически бази за защита срещу "всякакви сценарии". Само преди по-малко от месец Москва тества две нови ракети, което бе възприето като отговор на плановете на САЩ за противораектен щит, предаде ДПА.

Възможно е да се очаква, че в обозримо бъдеще главните цели на войната ще се постигат чрез разузнаване и удари по въздуха и от космоса, каза Иванов, който се сочи за вероятен приемник на руския президент Владимир Путин през 2008 г.

"Въпреки че вероятността от военни действия срещу Русия в обозримо бъдеще са минимални, трябва да сме готови за всякакъв развой на събитията", добави той по време на заседание на руската правителствена военнопромишлена комисия в Москва.

Иванов не уточни какви системи трябва да се изградят, отбелязва Интерфакс.

Вицепремиерът добави, че през април Русия е одобрила план за дългосрочна въздушна и космическа отбрана. Необходими са конкретни и практически стъпки, за да се изпълни документът и да се "създаде ефективен, консолидиран и координиран механизъм за извършване на цялостен комплекс от работи в областта на въздушната и космическата отбрана", добави той.

Според него вече не е тайна за никого, че през последните десетилетия космическите и въздушните съоръжения намират широка употреба за разузнаване и атака по време на военни действия.

Най-известният сателитна инициатива на Русия засега е руската сателитна система "Глонас", разработена в отговор на американската Джи Пи Ес, отбелязва ДПА. До 2010 г. Русия желае да има 24 сателита в орбита. В момента 17 са в орбита, но някои от тях не изпращат сигнал. За 2007 г. са планирани шест изстрелвания на сателити.