/ iStock/Getty Images
Русия разработва нов вид военни операции, който не изключва използване на ядрени оръжия за защита от възможна агресия от страна на САЩ. Това заяви първият зам.-командващ руските ракетни войски със стратегическо предназначение ген.-лейтенант Игор Фазлетдинов. Мнението му е публикувано в сп. "Военная мисл", съобщава днес московският официоз "Росийская газета".

Според статията на Фазлетдинов САЩ губят своето лидерство в света и оттам идва "агресията" им спрямо Русия – "основен виновник за загубата на американското световно господство". Вашингтон променя и своята риторика, и своя военнополитически курс.

САЩ искат да унищожат Русия, твърди Фазлетдинов. "Разгромът" на федерацията се предвижда да бъде осъществен под формата на стратегическа (глобална) операция в много сфери с крайна цел ядреният потенциал на Русия да бъде сведен до нула.

Експертът не изключва мигновен ядрен удар по Руската федерация, който изведнъж да унищожи близо 70 процента от руските стратегически ядрени сили.

В статията си той изтъква, че "основен инструмент за противодействие срещу опитите да бъдат осъществени агресивните замисли на Пентагона" ще бъде разработвана в момента от руски военни експерти "Операция на стратегическите сили за възпиране".

В рамките на тази операция Русия ще използва различни модерни въоръжения – нападателни и отбранителни, ядрени и неядрени, уточнява генерал-лейтенант Фазлетдинов, цитиран в "Росийская газета".
Андрей Шарков/БТА