Русия решена да докаже варварския характер на действията на Грузия
Русия решена да докаже варварския характер на действията на Грузия / БГНЕС
Руското следствие събра над 5000 документи и други доказателства за варварския характер на действията на грузинската страна на територията на Южна Осетия, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС председателят на следствения комитет при прокуратурата на Руската федерация Александър Бастрикин.

По-рано Русия обвини американския вицепрезидент Дик Чейни, че насърчава агресията на Грузия с приказките си, предадоха световните агенции. В Тбилиси вчера Чейни припомни, че САЩ са обещали финансова помощ на Грузия и каза, че Вашингтон ще продължи да подкрепя стремежа на Тбилиси да стане бързо член на НАТО.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс заяви, че Русия задълбочава изолацията си, като не спазва обещанията по отношение на Грузия, които даде преди конфликта, предадоха световните агенции. Райс призова Русия да промени поведението си в навечерието на ключово посещение в Москва на делегация от ЕС, оглавена от френския президент Никола Саркози.

Русия не трябва да бъде наказвана за военната си акция в Грузия със забавяне на присъединяването й към Световната търговска организация (СТО), заяви еврокомисарят по търговията Питър Манделсън снощи в интервю за Ройтерс. Според него изказванията на някои официални лица от САЩ, сред които и министъра на търговията Карлос Гутиерес, че 15-годишните усилия на Русия за включване в СТО са застрашени заради събитията в Грузия, са проява на недалновидност.

Междувременно флагманът на Шести американски флот в Средиземно море "Маунт Уитни" пусна котва в грузинското пристанище Поти, съобщи Асошиейтед прес. "Маунт Уитни" е първият американски военен кораб, който акостира в Поти след руско-грузинската война, посочва АП. Пристанището бе бомбардирано от руската артилерия и авиация и няколко кораба бяха потопени в акваторията му. Според американски източници флагманът на Шести американски флот носи хуманитарна помощ. /БТА/