Русия не е враг на САЩ, каза Джордж Буш в Прага
Русия не е враг на САЩ, каза Джордж Буш в Прага / netinfo
Русия не е враг на САЩ, подчерта американският президент Джордж Буш след разговори в Прага с чешки лидери, предаде Асошиейтед прес.

"Русия няма основание да се страхува от американската система за противоракетна отбрана, предназначена да осуети евентуални ядрени атаки от Иран", каза президентът на САЩ на съвместна пресконференция с чешкия президент Вацлав Клаус и премиера Мирек Тополанек след срещата им в Пражкия замък.

Буш подчерта, че иска да отправи послание към руския президент Владимир Путин, че Русия и САЩ могат да работят заедно срещу общи заплахи.

"Посланието ми към Владимир Путин е: защо руснаците трябва да се страхуват от нашата система за ПРО? Защо да не си сътрудничат с нас във връзка с тази система? Защо да не участват в нея заедно със САЩ? Нека Москва да изпрати генералите си при нас, за да видят как работи тази система", каза Буш. Той отбеляза, че разполагането на елементите на американската противоракетна система в Източна Европа ще бъде координирано с НАТО.

Американският президент припомни, че Студената война отдавна е свършила. Той допълни, че чешкият народ сега не е изправен пред необходимостта да избира между приятелство с Русия или приятелство със САЩ.

"И двете държави могат да бъдат приятели на Чехия", каза държавният глава.

Американският президент допълни, че работи с Конгреса по въпроса за визови облекчения за чехите. 

Чешкият президент от своя страна определи разговорите с Буш като открита и честна дискусия за американския противоракетен щит. Клаус изрази подкрепата на страната си за политиката на САЩ и на Буш и увери американския си колега, че Прага ще направи всичко възможно за укрепване на северноатлантическото партньорство. 

Чешкият президент припомни, че Чехия и САЩ винаги са били свързвани от традиционна дружба, която се е потвърждавала в най-важните исторически моменти, предаде ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че възгледите на Прага и Вашингтон по основни въпроси съвпадат.

Чешкият премиер Мирек Тополанек допълни, че САЩ са петият по големина инвеститор в Чехия.

На срещата е била обсъдена и възможността за поддържането на опозициите в Куба и Беларус, както и положението с правата на човека в постсоциалистическите държави. Енергийната безопасност в Европа също е била предмет на дискусиите.

Членове на природозащитната организация "Грийнпийс" протестираха в Прага по повод визитата на Буш и пуснаха в пражкото небе балон с хелий, върху който имаше надпис "72 процента от чехите казват "не" на американския радар", предаде Франс прес.

Протестиращите се придвижваха с лодки по река Вълтава, която прекосява центъра на Прага. Те разгърнаха и плакат с надписа "Глобално затопляне и студена война".