Русия е разположила ракети СС-21 в Южна Осетия?
Русия е разположила ракети СС-21 в Южна Осетия? / БГНЕС

Русия е разположила няколко ракети с малък обсег СС-21 в Южна Осетия, а оттам може да се обстрелва грузинската столица Тбилиси, съобщи пожелал анонимност представител на Пентагона, цитиран от Франс прес. Съобщението излезе първо в американския вестник "Ню Йорк таймс" и бе отречена от заместник-началникът на генералния щаб на руската армия генерал Анатолий Ноговицин. Той добави, че този въпрос му е бил зададен от американския посланик в Москва Джон Байърли на среща между руски и американски дипломати в Москва.

"Това са балистични ракети, които могат да достигат цели на 105 км и са на въоръжение в руските сухопътни войски. Няма обаче никаква необходимост те да се използват в тази ситуация", заяви Ноговицин. Представителят на Пентагона обаче потвърди информацията на "Ню Йорк таймс", че такива ракети са разположени северно от южноосетинската столица Цхинвали. Вестникът се позовава на пожелали анонимност представители на разузнаването на САЩ.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев пристигна във Владикавказ, Северна Осетия, за да се срещне с руски войници и да връчи лично награди на отличилите се във военната операция срещу Грузия, предаде ИТАР-ТАСС.

Медведев предупреди, че всяка нова агресия срещу руски граждани ще получи съкрушителен отговор." Имаме всички необходими политически, икономически и военни ресурси. Ако някой храни илюзии в това отношение, трябва да се откаже от тях", подчерта руският държавен глава в реч, която произнесе в Курск пред ветерани от Втората световна война.