/ БГНЕС
„Русия ще предостави на британския посланик в Москва сведения с доказателства за участието на Великобритания в атаката срещу базата на Черноморския флот в Севастопол и диверсията срещу „Северните потоци”, а след това ще запознае с основните материали и широката общественост”. Това заяви по време на днешния брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Разбира се, извън всякакви съмнения е участието на британските специални служби в терористичната атака срещу базата на Черноморския флот в Севастопол на 20 октомври, както и диверсията срещу „Северните потоци”. Това няма да остане без реакция – ние го казахме н Съвета за сигурност на ООН и го заявихме публично. Разбира се, както вече казах, британският посланик ще бъде извикан и ще му бъдат предоставени съответните материали. И ви обещавам, че тези материали, плюс-минус, но основните материали, които ще бъдат връчени като доказателства на британската страна, с тях ще бъде запозната също и широката общественост”, каза дипломатът.

След като се проведе срещата с британския посланик, министерството ще сподели информацията и тя ще бъде публикувана на официалната страница и акаунтите на министерството в социалните мрежи, допълни Захарова.

Тя обърна внимание и върху незабавната реакция на Министерството на отбраната на Великобритания.

„Те се опитаха да свалят от себе си отговорността за терористичния акт, казаха, че дори не са предполагали нещо подобно. Много странна реакция. Те имат контакти, както е било винаги, с руското министерство на отбраната, по принцип биха могли да разяснят или знаят всички отговори априори, което е странно. В края на краищата фактът, че е имало нападение, не предизвиква у никого съмнения.

Този факт е потвърден и документиран”, допълни говорителят.

Според нея, Великобритания се е компрометирала именно с незабавното си изявление, че няма участие в атаката срещу базата на Черноморския флот.

„За целта вероятно трябваше да се поинтересуват по-внимателно с какви факти разполагаме ние самите. Такова незабавно изявление за собственото им неучастие може да бъде добавено към останалите доказателства за саморазобличаването на британската страна”, подчерта Захарова.
БГНЕС