/ /iStock
Русия ще национализира "чуждестранни" активи в анексирания Крим, включително тези, които са собственост на Украйна и ще насочи част от средствата за подпомагане на хората, които се сражават в Украйна, предаде АФП.

"Депутатите от Държавния съвет на Република Крим приеха резолюция за национализация на собствеността на чуждестранни граждани и държави, които извършват враждебни действия срещу Русия", заяви председателят им Владимир Константинов в социалните мрежи.

Регионалният парламент, създаден от Москва след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., заяви, че законопроектът е насочен срещу собствеността на украински физически и юридически лица и е бил одобрен единодушно.

Русия отрече САЩ да са предлагали на Москва таен мирен план за Украйна

Константинов заяви, че списъкът с активи "включва около 500 обекта, свързани с различни предприятия и банки, туристическа и спортна инфраструктура".]

Руските информационни агенции съобщиха, че списъкът включва активи на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов, олигарха Игор Коломойски, дузина украински банки, заводи и футболния клуб "Динамо Киев".

"Част от печалбите им ще отидат за подпомагане на участниците в специалната военна операция", заяви Константинов.

От областната управа заявиха, че властите ще разпределят тази подкрепа отчасти чрез "безплатно раздаване на парцели".
БГНЕС