/ Gulliver/Getty Images
Очакванията са за Мондиала да пристигнат над 1 милион чуждестранни футболни фенове
Руският президент Владимир Путин сложи вече подпис на футболната топка за Световното първенство. В интернет е качен запис на химна на Мондиала. Освен това стана ясно, че Русия се представя на турнира под девиза "Играй с открито сърце" - подготовката върви с пълна пара, пише в. "Известия".

Шампионският трофей за Мондиал 2018 вече е в Москва (ВИДЕО/СНИМКИ)
 

Gulliver/Getty Images


Градовете, които ще приемат мачове от първенството, се канят достойно да посрещнат гостите и измислят какви ли не трикове, за да си спомнят те дълго време за празника на спорта в Русия. В московския парк "Соколники" например ще бъде монтирана деветметрова електрическа вувузела от пластмаса с цветовете на руския трикольор. Вътре ще има високоговорители с мощност 120 децибела и микрофон, реагиращ на човешка реч. Така запалянковците и гостите в парка ще могат да викат за руските национали, щом вкарат гол, смятат организаторите.
 

Gulliver/Getty Images


Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018?

Междувременно, след като Русия пусна нова банкнота от 100 рубли, посветена на шампионата, в далекоизточния Приморски край правят акция за замяна на обикновените монети от 25 рубли с възпоменателни, сечени за първенството. А местните затворници ще гледат мачовете по телевизията в културна обстановка в специални "спортни барове", изградени във всички изправителни заведения.
 

Gulliver/Getty Images


Ера Истрефи застава до Уил Смит и Ники Джам за химна на първенството в Русия

В навечерието на Световната купа Техническият университет в Ростов на Дон е организирал експресни курсове по английски за полицаи и железничари, мобилизирани по повод турнира. Московското метро организира дежурства на англоезични доброволци и служители, преведена е и цялата аудиовизуална информация в мотрисите. Очакват се и допълнителни композиции.
 

Gulliver/Getty Images


Министерството на културата на Московска област пък обещава да монтира в крайградските влакове барплотове. Ще се предлагат обаче не само алкохол, а най-вече типични храни и напитки от Подмосковието - местен квас, мляко, хляб, сладкиши и др. Властите в градовете-домакини обаче са помислили и за феновете, прекалили със спиртните питиета - в някои от тях вече са открити изтрезвителни отделения за периода на Мондиала.
 

Gulliver/Getty Images


Лео Меси представи топката за Мондиал 2018 (СНИМКИ)

А притежателите на специални запалянковски паспорти ще може да посетят и прочути руски музеи, при това с отстъпка от цената на билета. Президентът Владимир Путин вече е получил такъв документ. "Футболна нощ на музеите" организира на 19 юни Екатеринбург, Калининград предвижда и други намаления в цените за гостите на града.
 

БГНЕС


Според "Ростуризъм" за Мондиала в страната ще пристигнат над 1 милион чуждестранни футболни фенове, а се очакват и още 1,5 милиона гости от самата Руска федерация.

Уникален стадион с "външна" трибуна за Мондиала в Русия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Властите са взели мерки нищо да не попречи на шампионата. Аграрното ведомство на Русия например увери, че на футболните терени няма да се промъкнат скакалци, отбелязва "Известия". Медиите предупредиха по-рано, че пълчища от насекоми може да нападнат Волгоград, където ще има мачове от първенството, пояснява вестникът. Турнирът в Русия според изданието би могъл да стане наистина незабравим, ако скакалци изядат тревата по терените.
 

Gulliver/Getty Images


За всички запалянковци пък са подготвени твърде оригинални сувенири. В Сочи например те ще могат да си купят окарини - глинени свирки - във формата на футболна топка. Санкт Петербург им предлага чаши и значки с рисунки на котки от различни страни, комплектовани с "котешки разговорник". Тези животни вече са нов символ на "втората столица" на Русия, изтъква Ана Кондратиева, основателка на местния музей "Република на котките", след като глухият бял котарак Ахил от Ермитажа се прочу, като стана официалният "оракул" на първенството.
 

Gulliver/Getty Images


От Волгоград гостите на турнира ще могат да си вземат зъби от праисторическа акула - такива сувенири подготвя местен музей. Преди милиони години в тази област се е простирал древен океан, обяснява всекидневникът. А волгоградският музей на горчицата - единствен в Русия, предлага различни кулинарни изкушения, свързани с тази подправка, както и екзотични деликатеси - кафе от диня и морковен чай.

Децата на Меси изпращат Аржентина на световното в Русия с песен (ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


Вкусни сувенири са измислили и градове, където няма да има мачове - северният Суздал, вдъхновен от местния традиционен Празник на краставицата, прави бирена туршия с кисели краставички и ще предлага на гостите краставици на клечка, краставично сладко и краставично барбекю.
БТА