Лео Меси с официалната топка на Световното първенство по футбол в Русия
Лео Меси с официалната топка на Световното първенство по футбол в Русия / БГНЕС
Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018
96703
Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018
  • Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018
Само до 5 литра алкохол и 10 кутии цигари могат да внесат в Русия запалянковците, които ще гледат на живо мачовете от предстоящото Световно първенство по футбол. На стадионите ще се влиза само със специален „паспорт на привърженика”. Важно е да се знае, че влизането в Русия ще става само през определени гранични пунктове.
 
Медицинската застраховка е задължителна. Предварителни ваксинации не са необходими, но трябва да се има предвид, че в страната е разпространен СПИН, предупреждават от Външно министерство. От там съветват да си носите и топли дрехи, независимо, че първенството ще е през юни и юли, защото някои от градовете, в които ще се играят мачовете са с по-суров климат.

Джейсън Деруло ще пее химна на Световното по футбол в Русия
 
Откриването и финалът на Мондиал 2018 ще се състоят на стадион Лужники” в Москва съответно на 14 юни и 15 юли. Футболните срещи ще се играят на 12 стадиона в Русия.
 
Футболните срещи от световното първенство ще се играят в Москва, Санкт Петербург, Казан, Сочи, Екатеринбург, Самара, Саранск, Калининград, Ростов на Дон, Волгоград и Нижний Новгород. За да влезе на стадиона, освен билет за мача, зрителят задължително трябва да представи т.нар. „паспорт на привърженика” или „FAN ID”, който се получава след покупката на билет за футболната среща. С този паспорт може да се пътува безплатно между градовете-участници в Мондиала чрез 728 влака. Чуждите граждани, които притежават „FAN ID“, могат да го използват като разрешение за многократно влизане и излизане от Руската федерация без необходимост от оформяне на руска виза, при представяне и на валиден международен паспорт.  

Лео Меси представи топката за Мондиал 2018 (СНИМКИ)
 
При влизането в Русия багажът на пристигащите фенове е напълно освободен от мито, ако съдържа предмети за лично ползване до 1500 евро (за наземен транспорт) и до 10 000 евро (за въздушен транспорт), като не трябва да надвишава 50 кг. Безмитно може да се внесат до 200 къса цигари или 50 пури, или 250 грама тютюн на човек. Забранен е вносът на повече от 5 литра алкохолни напитки, като алкохолът над 3 литра се декларира. За всеки литър над нормата се заплаща 10 евро – за бира и вино, и 22 евро за концентриран алкохол, включително водка. Правилото се прилага независимо от това дали алкохолът е закупен в чужбина или в безмитната зона на летището.

Уникален стадион с "външна" трибуна за Мондиала в Русия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
За да присъстват на футболното първенство българските граждани могат да преминат само през определени гранични пунктове, одобрени от Руската федерация. Например не може да се преминава през граничните пунктове на сухопътната граница между Беларус и Русия. Влизането с автомобил, автобус или влак в Руската федерация от Беларус може да се извърши само през Латвия, Естония или Украйна.
 
Ако пребивавате в Русия повече от седем дни, трябва да се регистрирате в местния клон на Управлението по въпросите на миграцията към Вътрешното министерство. В повечето случаи това се прави от домакините на местата, в които се настанявате.