/ IStock
Известната украинска медичка Юлия Пайевска, чиито записи от обсадения град Мариупол станаха обществено достояние, беше освободена от руските сили в петък, три месеца след залавянето си на улиците на града, предаде Асошиейтед прес.Пайевска е известна в Украйна под прякора Тайра - потребителското ѝ име във видеоиграта World of Warcraft. Прикрепената към тялото ѝ камера беше записала 256 гигабайта, показващи усилията на екипа ѝ да спасява ранени войници, както украински, така и руски. Тя предаде клиповете на екип на АП, който ги изнесе от града на 15 март.

Тайра и неин колега бяха заловени от руските сили на 16 март – същия ден, когато руски въздушен удар в центъра на града отне живота на около 600 души.

Съпругът ѝ Вадим Пузанов заяви пред АП, че е говорил с нея по телефона и тя е на път към болница в Киев.

Записите на Тайра бяха гледани от милиони души по света. Пузанов благодари за медийното отразяване, показало, че съпругата му се е опитвала да спасява както украински цивилни, така и ранени руски войници.

Вчера Тайра изказа в Телеграм благодарност на украинския президент Володимир Зеленски за усилията за освобождаването ѝ. Във видеото тя се обръща и към задържаните в Русия украинци с думите “знам, че всичко ще се нареди и всички ще се върнем у дома, както аз сега”.

Зеленски обяви освобождаването на медичката в обръщение към нацията и благодари на всички, работили за постигането му. “Тайра е вече у дома. Продължаваме да работим, за да освободим всички”, заяви той.
 

Стотици видни украинци са заловени или отвлечени, включително чиновници, журналисти, активисти и правозащитници.

Москва твърди, че Тайра е работела за националистическия батальон “Азов”. Според руската пропаганда военните действия целят “денацификация” на Украйна. АП обаче отбелязва, че не е открила данни за връзки между Пузанова и “Азов“.
БТА