/ БГНЕС
Хуманитарни коридори за евакуация на цивилни са отворени от градовете Черхихов, Суми, Харков, Мариупол и столицата Киев, съобщи руското министерство на отбраната.

Русия и Украйна се договориха да организират хуманитарен коридор за евакуацията на цивилни от Суми в североизточна Украйна, за да позволят на цивилните да избягат от града, който е частично обграден от руски сили и силно обстрелван. Според съобщенията девет души са убити там в понеделник.

Напрежението не стихва: Поредна тежка и напрегната нощ в Украйна

Повечето предишни опити за хуманитарни коридори за цивилното население пропаднаха, след което Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения за провалите.

Властите в Киев отказаха предложените маршрути в понеделник, след като се разбра, че те водят в Русия и Беларус. Украинците заявиха, че не вярват в безопасността за хората, която обеща Москва.

Из дневниците на един украински лекар: Оставам в болницата до края

През уикенда евакуациите от най-обстрелваните градове също се провали. Украйна твърди, че руските военни са обстрелвали мирното население, докато се опитвало да избяга. Путин от своя страна няколко пъти заяви, че атаките са били извършени от  местните неонацисти, които умишлено не допускат гражданите да напускат градовете.
 
BBC