/ Северни сили за териториална отбрана на Украйна
Д-р Олег Ревко е лекар в северния град Чернигов, който беше подложен на силен обстрел от руските войски през изминалите дни. Русия отрича атаките да са насочени към цивилни, но един украински лекар разказва друга история.

Пред BBC той сподели, че както неговата болница, така и другото лечебно заведение в града, са били обстрелвани.

Кремъл: Незабавно спираме огъня, ако Украйна изпълни условията ни

„Болниците са атакувани като всичко останало, не им пука“, казва д-р Ревко.

Той прекарва първите няколко дни от инвазията, криейки се в мазето на къщата си в покрайнините на града, на по-малко от километър от летището, където се водят тежки боеве. „Къщата е точно до руската огнева линия“, казва Олег Ревко. „Прекарах четири дни, криейки се от обстрела с осем от моите съседи. Използвахме кофа за тоалетна.”

Лекарят успял използвал кратко затишие в бойните действия, за да се измъкне от мазето и да стигне до болницата в центъра на града.
 

Чернигов
Северни сили за териториална отбрана на Украйна

Малко след това атаките се влошили.
Червеният кръст: Маршрут за евакуация от Мариупол е миниран

„Докарват ранените в нашата болница. Хора, загубили ръцете и краката си, хора с излизащи вътрешности. Не е приятна гледка.” Медикът е категоричен, че ще остане в болницата толкова дълго, колкото може. „Ще бъда в болницата до края. Това е мой дълг. Не знам колко време ще издържи градът. Но аз ще бъда тук с моите хора", обещава д-р Ревко.
BBC