Маршрут за евакуация от украинския град Мариупол е бил миниран, съобщи Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), след провала на опитите за извеждане на цивилни от обсадения югоизточен пристанищен град, предаде Франс прес.

Киев и Москва си разменят обвинения за нарушаване на условията за евакуация.

Русия обвини украинската армия за няколко цивилни жертви в Мариупол

Доминик Стилхарт, директор на операциите на МКЧК, каза пред Би Би Си, говорейки за хуманитарните коридори, че "проблемът или предизвикателството е да бъдат накарани двете страни да постигнат споразумение, което да е "конкретно, ефективно и ясно". Стилхарт каза, че от дни се водят разговори и с двете страни, за да бъдат накарани да сключат достатъчно ясно споразумение, което след това да може да бъде приложено. Той подчерта, че проблемите продължават, например във връзка с маршрутите.

Служителят на МКЧК даде пример с екип на организацията в Мариупол, който вчера е бил готов да действа, независимо че не е било напълно ясно какво включва споразумението.

Киев отказва предложените от Москва хуманитарни коридори към Беларус и Русия

Но щом стигнали до първия контролен пост, хуманитарните работници разбрали, че маршрутът всъщност е миниран. Именно затова е толкова важно двете страни да имат ясно споразумение, за да можем след това да бъде улеснена работата на терен, добави Стилхарт.

Девет души са загинали при унищожаването на гражданското летище във Виница

Руската армия обяви отварянето на няколко хуманитарни коридора и прекратяване на огъня по места с оглед евакуиране на  цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят тежки боеве.

Населението на Волноваха и Мариупол не може да се възползва от организираните от Русия хуманитарни коридори, защото националистически батальони възпрепятстват това, заяви днес зам.-началникът на управлението на народната милиция в т.нар. Донецка народна република Едуард Басурин, предаде ТАСС.


 
БТА