Според Украйна, подобно предложение е "неморално"
Украйна отхвърли предложението на Русия за хуманитарни коридори за цивилното население към Русия и Беларус. Според Киев, подобно предложение е неморално, съобщава Ройтерс.

Предложението на руската армия беше да отвори днес няколко хуманитарни коридора и режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

Русия отваря хуманитарни коридори в Украйна за евакуиране на цивилни

Говорител на украинският президент Володимир Зеленски окачестви предложението като "напълно неморално" и каза, че Русия се опитва да използва "страданието на хората, за да създаде телевизионна картина", заяви говорителят, цитиран от агенция Ройтерс.

По думите му, това е един от проблемите, които правят хуманитарните коридори неработещи. "Първоначално изглежда, че се съгласяват, но после искат те да доставят хуманитарна помощ, за да ги дават по телевизията, както и че искат коридорите да водят към тяхна посока.

Според карта на РИА Новости на предложените от руска страна хуманитарни коридори, предложеният маршрут от Киев води директно в Беларус, а жителите на Харков имат право да отидат само и единствено в Русия, допълва Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия по-рано съобщи в комюнике, че това ще стане в 10:00 ч. московско (09:00 ч. киевско време), посочва БТА. В крайна сметка обаче украинската страна не прие това предложение.

При обстрел край Киев: Семейство с две деца е било убито, докато се евакуира

Руската страна е уведомила съответните агенции на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст за откриването на хуманитарни коридори в Украйна, заяви руският междуведомствен координационен щаб за хуманитарна помощ в Украйна. "Тази информация беше съобщена на специализираните структури на ООН, ОССЕ, МКЧК и други международни организации чрез всички налични информационни ресурси, включително средствата за масова информация", заявиха от щаба.




 
БТА