Руската армия обяви, че ще отвори днес няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в комюнике, че това ще стане в 10:00 ч. московско (09:00 ч. киевско време), посочва БТА. 

Руската страна е уведомила съответните агенции на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст за откриването на хуманитарни коридори в Украйна, заяви руският междуведомствен координационен щаб за хуманитарна помощ в Украйна. "Тази информация беше съобщена на специализираните структури на ООН, ОССЕ, МКЧК и други международни организации чрез всички налични информационни ресурси, включително средствата за масова информация", заявиха от щаба.

"Ето защо предупреждаваме, че всички опити на украинската страна отново да заблуди Русия и целия цивилизован свят, като прекъсне хуманитарната операция уж по вина на Руската федерация, този път ще са безполезни и безсмислени", гласи съобщението.

Украинската армия: Русия се готви да щурмува Киев (ОБЗОР)
 

По NOVANEWS журналистът от Украйна Аня Терзивец заяви, че до момента през изминалите дни не се спазват уговорките за хуманитарни коридори, стреля се по мирно население.

„След  втория кръг от преговори имаше договорка за разкриването на хуманитарни коридори. Те обаче не се правят по правилния начин. Обявяват коридори, населението започва да се евакуира и започват да стрелят по мирни хора. Появи се информация за 38 починали деца вследствие на тези нападения”, обясни тя.

По думите й, на фона на предупрежденията от Украйна, че Русия се готви да нападне и Одеса, градът продължава да се отбранява сериозно.

„Тук има войници и много доброволци. Одеса няма да падне. Много малко са хората, останали в украинските градове, но тези, които са тук, са готови да бранят страната си”, категорична е тя.

Единствените начини за евакуация са чрез организираните хуманитарни автобуси, добави Терзивец.

„Последните 10 дни се намирам в движение, опитвам се да стигна до България, до Варна, за да бъда полезна на сънародниците си тук. Това е само временно. Към момента няма как да бъда полезна в Украйна”, каза още тя.
БТА, БГНЕС, nova.bg