Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза, че Русия се готви да щурмува Киев, предаде ДПА.

В бюлетина, публикуван рано тази сутрин, пише, че целта на руските военни е да поемат пълен контрол върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица, посочва БТА.

Руските въоръжени сили също така "се опитват да си осигурят тактическо предимство, като достигнат източните покрайнини на Киев през Броварски и Бориспилски район", твърди украинският генерален щаб.

"Доста голямо количество руска (военна) техника и войници са концентрирани на подстъпите към Киев", заяви по телевизията Вадим Денисенко, съветник в министерството на вътрешните работи на Украйна. "Разбираме, че битката за Киев е ключова битка, (която ще бъде водена) през следващите дни", добави той.
 

Евакуацията от Мариупол се провали отново

Руската армия е засилила обстрела на редица украински градове в централната, северната и южната част на страната, заяви Олексий Арестович, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

"Последната вълна от ракетни удари дойде с падането на нощта", каза Арестович по украинска телевизия и уточни, че на тежък обстрел са подложени Киев, Чернигов на север, Николаев на юг и Харков.

Ситуацията в три предградия на украинската столица - Буча, Гостомел и Ирпен, усилията за евакуиране на местни жители откъдето вчера се провалиха - е катастрофална, каза Арестович. Той увери, че украинските власти правят всичко по силите си, за да бъде възобновена евакуацията.
 

При обстрел край Киев: Семейство с две деца е било убито, докато се евакуира

Семейство с две деца е било убито при обстрел на град Ирпен в района на Киев. Това обяви кметът на града. Чуждестранни журналисти, които се криеха от атаката, също потвърдиха смъртта на семейството, съобщи NOVA.

Снаряд паднал в града, докато хората се опитвали да достигнат Киев. Според журналистите, обстрелът е продължил, въпреки че е имало колона от стотици цивилни и автобуси, които ги чакат. Общо 8 души са били убити при евакуацията. 

БГНЕС

БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че неделя е бил ден за прошка, но окупаторите на страната му няма да получат такава. 

"Семейство беше убито в Ирпен днес. Мъж, жена и двете им деца. Убити на пътя. Все едно са мишени на стрелбище. Убити, докато се опитваха да избягат, да се спасят. Колко семейства трябва да загинат в Украйна? Няма да простим. И няма да забравим. Ще намерим всеки мръсник, който стреля срещу нашите градове. Няма да има мир за него на земята, освен под нея", каза президентът на Украйна.



Русия твърди, че украински бойци възнамеряват да взривят експериментален ядрен реактор в Харков

Междувременно телевизионната кула в Харков е била повредена при руски обстрел, съобщиха по-рано представители на властите във втория по големина украински град.

Съветникът на Зеленски каза, че украинските сили отблъскват руска атака срещу Харков.

Всички райони на Чернигов са подложени на обстрел, заявиха представители на местните власти.

Заради стрелба вчера се провали планираната евакуация на цивилни от южния град Мариупол и от Волноваха на изток, отбелязва АП.
 

„Цяла нощ в небето над нас летят руски ракети. Шумът е страшен, има обстрел към съседния град Николаев”, каза пред NOVA Александр Севастян, който живее в Харсон.

По думите му няма хуманитарна помощ, защото руските войници не позволяват на доброволците да помогнат на нуждаещите се. Бесарабският българин разказва, че на опашки пред аптеките се редят по 200-500 души, а доставки на лекарства няма.

Севастян призова президента на България да помогне на бесарабските българи от Украйна.

Доцент Даниел Бенатов коментира какво се случва в момента в Западна Украйна: „Най-тежките бойни действия в момента се водят до Мариупол и Николаев. Има жертви и разрушения. Имам познати в Русия изцяло подкрепят действията на Путин", каза той.
 

САЩ не смятат, че предстои руски морски десант в Одеса

Относно ситуацията в Одеса, САЩ не смятат, че предстои руски морски десант в украинския град или околностите му, заяви висш американски служител в сферата на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Русия е изстреляла около 600 ракети от началото на инвазията и е разположила в Украйна около 95 процента от силите, които бе струпала по границата преди началото на бойните действия, заяви американският служител, пожелал да остане анонимен.

Той каза, че руски сили продължават да се опитват да напреднат към Киев, Харков и Чернигов, за да изолират тези градове, но срещат "силна украинска съпротива".
 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува западните лидери за липсата на реакция към заплаха на Русия за атака срещу украинската военна индустрия, предаде ДПА.

"Помислете за чувството за безнаказаност на нашествениците", каза Зеленски във видео, публикувано на профила му в "Телеграм". "Не съм чул реакция от нито един световен лидер днес ... нито дума, все едно западните лидери тази нощ са се стопили", добави той.

Вчера Русия обяви, че силите й възнамеряват да нанесат удари срещу украинската военна индустрия с високоточни оръжия.

Зеленски каза, че стотици служители работят в тези заводи, които се намират в градове, и близо до тях живеят стотици хиляди хора.

"Дързостта на агресора е ясен сигнал към Запада, че санкциите, наложени срещу Русия, са недостатъчни", заяви украинският президент.

БГНЕС

Междувременно руската армия обяви, че ще отвори днес няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в комюнике, че това ще стане в 10 часа московско (9 часа киевско) време.  

БГНЕС

БТА