Румъния: Франция и Германия раздухват популизъм за Шенген
Румъния: Франция и Германия раздухват популизъм за Шенген / БГНЕС, архив

Румъния обвини Франция и Германия, че окуражават популизма в Европейския съюз и враждебността към новите членки на съюза, като се опитват да отложат присъединяването на страната към Шенген, предаде Ройтерс.

Румънският външен министър Теодор Баконски нарече "ирационални" опасенията на страните, които се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство. Той заяви, че Франция и Германия използват "разпалваща реторика" във време, когато страховете от имиграцията нарастват в Европа.

"Някои членки на ЕС са срещу (присъединяването на Румъния към Шенген) заради ирационални причини като страха от нелегалната имиграция", заяви Баконски в интервю за Ройтерс.

"Това е заради страха от чужденци. Но ние сме в ЕС от години и не сме чужденци", подчерта министърът.

Франция и Германия твърдят, че Румъния и България не показват добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, което може да представлява заплаха за европейската сигурност, ако те бъдат допуснати в Шенгенската зона.

Баконски отхвърли тези опасения, като заяви, че Румъния е доказала, че е спазила всички технически изисквания за членство в Шенген.

"Нямаме интерес да насърчаваме нелегалната имиграция и организираната престъпност на територията на Румъния", каза той, цитиран от БТА.

Според експертите на ЕС България трябва да осъществи още подобрения, за да обезопаси границите си с със страните, които не са членки на ЕС, но Румъния е спазила всички технически критерии. Противопоставянето на Франция и Германия обаче на практика може да блокира присъединяването, отбелязва агенцията.

Министър Баконски заяви, че се надява всички опасения да бъдат разсеяни своевременно, така че Румъния да успее да се присъедини към Шенген тази година.