Румънците и българите не отиват във Франция заради социалните помощи
Румънците и българите не отиват във Франция заради социалните помощи / БГНЕС, архив

Експулсирането на роми от страните членки на ЕС няма да осигури трайно решение на проблема с етническите малцинства в тези държави. Такъв извод прави френската версия на американския информационен сайт "Хъфингтън пост" в статия за положението на малцинствата в Европа и по-специално на ромите в България.

Изданието напомня, че щом циганите в България са български граждани, значи са и граждани на Европа, а ромите са най-голямото малцинство в ЕС - 10 милиона.

Когато България приема бежанците от гражданската война в Сирия, пристигащи през Турция - с голямо напрежение за българските финанси и държавните структури, това не поражда никакви коментари в медиите и ЕС й отпуска незначителна помощ (10 милиона евро от европейския фонд за бежанците през 2013 г.). И напротив, ако става дума един обществен въпрос да бъде върнат обратно на "границата" на ЕС, България изведнъж се появява в новините, но свързвана по-скоро с негативни неща и разглеждана опростенчески - като негодна за интегриране в Шенгенското пространство от 1 януари догодина заради лошата й политика за интегриране на ромите, отбелязва "Хъфингтън пост", цитиран от БТА.

Румънците и българите не идват във Франция заради социалните помощи, твърди френският електронен вестник "Тераеко", като се позовава на доклад, изготвен за Европейската комисия от консултантската група ICF-GHK.

"Отварянето на границите доведе до умерен приток" от други държави в общността; "Имигрантите работят повече от местните" хора; "Те дават по-голям принос от ползите, които извличат", заявява "Тераеко" чрез подзаглавията си на материала.