Российская газета: Либия е готова да скъса дипломатическите си отношения с България
Российская газета: Либия е готова да скъса дипломатическите си отношения с България / netinfo

Либия е готова да скъса дипломатическите си отношения с България заради "делото на медиците", пише руският официоз "Российская газета". Повод може да стане решението на българския президент Георги Първанов да помилва медиците по-малко от час, след като самолетът с бившите затворници кацна на софийското летище, пояснява изданието. Въпросът вече е предложен за обсъждане на предстоящо днес спешно заседание на външните министри на страните от Арабската лига, добавя вестникът.

Според либийския министър-председател Багдади Али ал Махмуди България е нарушила с действията си договора за правно сътрудничество, подписан през 1984 г., посочва "Росийская газета".

По думите на Ал Махмуди, Либия не е изхарчила нито цент за изплащане на обезщетенията на близките на децата, заразени с вируса на СПИН. "Всички средства са пристигнали от чужбина", съобщи той на пресконференция, цитиран от изданието под заглавие "Аритметиката на Триполи".

Парите са преведени в международния фонд "Бенгази", в чиито сметки в момента има почти 500 млн. долара. Според Ал Махмуди средствата са пристигнали от Чехия, Катар и България. По-рано обаче България и Евросъюзът в категорична форма отхвърляха информациите за тяхно финансово участие в "делото на медиците". Представители на фонда от своя страна твърдяха, че обезщетенията са изплатени чрез вътрешен либийски заем от правителствен фонд, пише "Российская газета".

Либийските ръководители потвърждават "голямото значение на Франция в благополучното решаване на конфликта", допълва вестникът и разказва за перспективите на либийско-френското сътрудничество.

София също е готова да възобнови в пълен обем сътрудничеството с Триполи. Българският премиер Сергей Станишев вече заяви, че страната му може да опрости либийския дълг от 54 млн. долара, добавя "Российская газета".