Рим стана обект на сатира заради снежна капитулация и некомпетентност
Рим стана обект на сатира заради снежна капитулация и некомпетентност / снимки: Reuters, архив

Столицата на Италия, обикновено определяна като "крадла" в политическия речник на партията "Северна лига", сега стана обект на сатира в партийната телевизия Телепадания, предава БТА.

Северната медия излъчва ежедневно реклама, в която призовава Рим вместо за "Олимпиада 2020" да се кандидатира за домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 година. Организационният комитет за отстъпление от Рим, в сътрудничеството със Столичната служба за смяна на становищата и официалните извинения, има удоволствието да ви представи кандидатурата на столицата за домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 година," гласи саркастичният апел. В същия дух са и предложенията за въвеждане на нови олимпийски дисциплини, специфични за Вечния град.

Първата дисциплина е "взаимни обвинения на лед", която неприкрито визира полемиката между кмета на Рим Джани Алемано и началника на Националната служба за гражданска защита Франко Габриели на тема кой трябва да чисти снега в италианската столица.

Телепадания предлага също древноримски археологически паметници да бъдат използвани за зимни олимпийски състезания по "отборна комбинация за ринене с лопати свободен стил с минимални усилия" и "специален слалом на римски колесници". Заключителната дисциплина е "хвърляне на сол", която е придружена със скандирания "Алемано, давай сол!".

Рим стана обект на сатира заради снежна капитулация и некомпетентност
netinfo

Имиджът на Рим, който буквално капитулира пред обичайна за повечето европейски градове снежна покривка, допълнително пострада от светкавично разпространената в интернет снимка на група общински полицаи, дошли сякаш от страната на вицовете. Неизвестен фотограф е увековечил как подчинени на кмета полицаи се мъчат да поставят вериги на служебен автомобил. Върху съвършено чист паваж колата с отличителните знаци на римската общинска полиция е вдигната на крик, предното ляво колело е свалено на пътната настилка и униформен полицай с опитва да му надене верига против сняг и лед. Двама негови колеги внимателно го наблюдават отстрани в очакване процедурата да завърши и успешно да се повтори още три пъти и за останалите колела.

Организирането на полицейски служби на общински признак започва в разделената още Италия през 1848 година. Първоначално название "градски стражари" бе запазено до 1998 година, когато с нов закон бе регламентирана тяхната дейност и те бяха наречени "общинска полиция".

Общинските полиции са подчинени на кметовете и макар че имат право да носят леко огнестрелно оръжие, те не влизат в състава на националните полицейски сили.

Рим стана обект на сатира заради снежна капитулация и некомпетентност
netinfo

Населението на Рим по традиция се отнася с нескрито недоверие към общинските полицаи, които смята за некомпетентни. Нарича ги "пицардони" по названието на средната бекасина (Gallinago gallinago) от разреда "щъркелоподобни". Предполага се, че в народното въображение островърхите шапки, които са носили през 19-и век градските стражари, предизвикват сравнение с несъразмерно дългата човка на средната бекасина.

Законът възлага на общинските полицаи разнообразни и отговорни функции по осигуряването на обществения ред, регистрацията на гражданите, регулиране на движението, контрола на строителството и хигиената. В Рим обаче те най-много се изявяват с изключителното си усърдие при глобяване на неправилно паркирали автомобилисти и с неприкритото си бездействие, когато пушат групово на оживените кръстовища, наблюдавайки с отегчение претоварения трафик.

В началото на 90-те години на миналия век тогавашният лидер на дясната партия "Национален съюз" и настоящ председател на Камарата на депутатите Джанфранко Фини излезе с предложение да бъде ликвидирана поради некомпетентност общинската полиция в Рим. Вместо това бе променен законът, но резултатите далеч не са блестящи.

Рим стана обект на сатира заради снежна капитулация и некомпетентност
netinfo