/ iStock/Getty Images
Правителството на Испания се надява, че ще успее да рестартира туристическата активност в страната до края на месец юни след приключването на последното извънредно положение. До сега властите бяха по-песимистични що се отнася до летния сезон, заради пандемията и дори смятаха, че той може да не бъде подновен, пише испанското издание El Pais.

Извънредното положение беше въведено в страната на 14 март и предостави на правителството допълнителни правомощия, включително налагането на национална карантина. Страната сега се движи по план за деескалация, който се прилага по различни начини в цяла Испания, съгласно епидемиологичната обстановка в областите и капацитета на здравната система.

Премиерът Педро Санчес планира да поиска едно последно удължаване на срока на извънредното положение - при възможни три такива съгласно испанското законодателство - което ще свърши в края на юни, ако бъде одобрено от парламента.

Въпреки оптимизма, правителството не иска да смекчава мерките за борба с пандемията твърде бързо и този фокус ще го накара да се състредоточи първоначално в местния туризъм.

Министърът на транспорта Хосе Луис Абалос заяви по-рано, че ако "деескалацията" от коронавируса върви добре туристическият сектор ще започне отново да работи от края на следващия месец и така "Испания ще стане атрактивна държава от гледна точка на здравеопазването", като се има предвид, че туристите имат нужда от "увереност" за това, за да пътуват в страната.

Той добави, че правителството е създало работна група, който има "специфични предложения" за създаването на "безопасни туристически пътувания". Според него този стимул ще бъде насочен към испанските Балеарски и Канарски острови, където емидемиологичната обстановка според него е "много позитивна", а туристически сектор е "много силен".

Той защити мярката на властите за 14-дневна карантина на всеки чужденец, който влиза в страната и заяви, че тя ще бъде отменена тогава, когато и испанците могат да пътуват в чужбина без ограничения.
Агенция "Фокус"