Русия е европейската страна с най-много жертви от вируса
Руското правителство регистрира днес 672 починали от COVID-19 през последните 24 часа - нов пик от началото на епидемията, която отново пламна в Русия с увеличаване на случаите на варианта Делта на коронавируса, предаде Франс прес. Това е черен рекорд за трети пореден ден. В страната бяха отчетени и 21 042 нови случаи на заразата.

Заради вариант Делта: Рекорден брой жертви за денонощие в Русия

Столицата Москва, основно огнище на епидемията в Русия, и Санкт Петербург са регистрирали съответно 108 и 115 нови жертви на COVID-19. Тези числа са близки до мрачните им рекорди, установени в началото на седмицата.

От средата на юни епидемията отново се засилва в страната заради бавна ваксинационна кампания и появата на варианта Делта, който е много по-заразен.
Кампанията за ваксиниране започна през декември с много пропаганден шум около "Спутник V", водещата руска ваксина, но досега е убедила само 23 милиона от общо 146 милиона руснаци, или 15 на сто от населението.

Путин се надява Русия да постигне колективен имунитет срещу коронавируса

Руският президент Владимир Путин се противопостави в сряда на задължително ваксиниране в национален мащаб, но насърчи руснаците да се имунизират и да не се поддават на слуховете за ваксините.

Броят на регистрираните от правителството смъртни случаи вече е 135 886, което прави Русия европейската страна с най-много жертви на COVID-19.

Статистическата агенция Росстат, която има по-широко определение за смъртните случаи, свързани с коронавируса, изчислява обаче, че в края на април починалите са били 270 000.

Бургас ще посрещне първите руски туристи

Град Москва, а след него и около 15 региона, през последните седмици въведоха ограничителни мерки като връщане към дистанционна работа за част от служителите, задължителна ваксинация за хората, които се грижат за лица с трайни увреждания, и посещаване на ресторант само със здравен пропуск.

Кметът на руската столица обяви, че от 1 юли лечебните заведения ще предлагат повторно ваксиниране срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Здравното министерство издаде вчера нови разпоредби за националната програма по ваксиниране, в които препоръчва на клиниките да започнат за поставят повторни дози на хора, ваксинирани преди 6 месеца или повече, което прави Русия една от първите държави в света, започнала реваксинация.

 Ресторантите в Москва могат да загубят 90% от клиентите си заради нови строги мерки

Здравното ведомство отбеляза, че кампанията е извънредна мярка, тъй като случаите на коронавирус в Русия рязко се увеличиха, а темповете на ваксинация остават бавни. Здравните власти обявиха, че ще се стремят към спешно ваксиниране и препоръчват повторна доза за ваксиниране на всеки 6 месеца, докато не бъдат имунизирани 60 процента от пълнолетните руснаци. Първоначално властите планираха да постигнат тази цел през есента, но във вторник Кремъл каза, че това няма да стане.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че са налични и четирите руски ваксини, но водещата "Спутник V" и еднодозовата "Спутник лайт" в началото ще се поставят само в 8 клиники в града.
БТА