Разследват полицаи, застреляли чернокож продавач на дискове в САЩ
Разследват полицаи, застреляли чернокож продавач на дискове в САЩ / ThinkStock/Getty Images

Американските федерални власти започнаха разследване на убийството на чернокож амбулантен продавач, застрелян при опит за задържането му от двама полицаи в щата Луизиана, предадоха световните агенции. Разследването ще се води от отдела по гражданските права в министерството на правосъдието.

Инцидентът се разиграл в град Бейтън Руж. Местната полиция каза, че продавачът е бил въоръжени, но има неяснота относно случилото се.

Процес срещу полицай за убийство на чернокож в САЩ - в задънена улица

Жертвата е 37-годишният Алтън Стърлинг. Той продавал дискове на паркинга на магазин със съгласието на собствениците, твърди семейството му. Фаталното прострелване е станало в 4,35 ч. по Гринуич. Полицията била повикана на мястото след анонимен сигнал от лице, което твърдяло, че е заплашено от мъж с пистолет.

Последвало спречкване между Стърлинг и двамата полицаи, отзовали се на сигнала и по време на него продавачът е бил прострелян от полицай, при което починал на място.

Разкриха видео с американски полицай, застрелял чернокож с 16 куршума

Двамата полицаи, замесени в инцидента, са временно отстранени от длъжност.
Случилото се породи протест в града. Хората, събрали се пред магазина, на чийто паркинг продаваше дискове убитият, скандираха с вдигнати във въздуха ръце: "Не стреляйте!" и "Животът на цветнокожите също е от значение".

Смъртта на няколко цветнокожи, застреляни от полицията в различни американски щати в последните години, съживи расовото и социалното напрежение в страната и породи протести, прераснали в насилие на различни места.

Източник: БТА