Разкриха видео с американски полицай, застрелял чернокож с 16 куршума
Разкриха видео с американски полицай, застрелял чернокож с 16 куршума / Guliver/Getty Images

Полицията на САЩ разкри видео от камера на полицейски автомобил, което показва убийството на 17-годишен чернокож младеж от бял полицай в Чикаго миналата година, съобщава БиБиСи.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е дълбоко потресен от видеото.

"Като мнозина американци и аз съм дълбоко потресен от кадрите, на които се вижда как е убит 17-годишният Лакуан Макдоналд", пише президентът на страницата си във Фейсбук.

Прокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г.

Подобни обвинения срещу полицай в САЩ се срещат изключително рядко.

В поста си във Фейсбук Обама благодари на жителите на Чикаго за това, че протестират мирно на фона на продължаващото от 18 месеца расово напрежение след няколко случая на жестоко полицейско отношение към чернокожи на редица места в страната като град Фъргюсън в щата Мисури, Балтимор в щата Мериленд и в нюйоркския район Статън айланд

Властите побързаха да повдигнат обвинението срещу полицая, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията. Такива безредици избухваха на различни места в САЩ през последните месеци.

И вчера няколко десетки демонстранти излязоха по улиците на Чикаго. Акциите им преминаха мирно, предаде Асошиейтед прес. Голяма група протестиращи се събра пред сградата на кметството и скандира лозунги срещу полицейския произвол.

Източник: БТА