коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Броят на заразените с новия коронавирус в Чехия е вече над 5000, въпреки че забавянето на разпространението на вируса накара правителството да започне да смекчава част от карантинните мерки, които се отразиха негативно на икономиката, предаде Ройтерс.

Чешкото здравна министерство съобщи днес за 195 нови случая на заразяване от вчера, с което броят на заразените се увеличи с 4% за денонощие и сега е общо 5033.

Франция се отказа да изпраща шестима болни от COVID-19 в Чехия

Чехия бе сред първите държави в Европа, които обявиха извънредно положение през март, като удължаването на срока му до 30 април бе одобрено във вторник от чешките депутати. По силата на приетите мерки бяха затворени училищата, повечето магазини и ресторанти, а възможностите за придвижване на хората бяха ограничени.

Чехия и Латвия удължиха извънредното положение

Правителството реши в понеделник да смекчи част от мерките и да отвори част от магазините, като например магазините за сувенири и за строителни материали, а също така да смекчи правилата и за спортните съоръжения на открито, на които не се събират много хора на едно място.

Възможно е отварянето на още магазини след Великден.

Подобно на други държави в Централна Европа, Чехия регистрира много по-малко нови случаи на заразяване с коронавируса от държавите в Западна Европа.
БТА