Размирици в Косовска Митровица избухнаха след баскетболен мач
Размирици в Косовска Митровица избухнаха след баскетболен мач / БГНЕС

Един френски жандармерист от полицейските сили на ЕС, разположени в Косово, беше ранен при сблъсъци между сърби и албанци в град Косовска Митровица, предаде Асошиейтед прес.

До сблъсъците се стигна след победата на националния отбор на Турция над Сърбия на полуфинала на световния шампионат по баскетбол в Истанбул. След победата на турските национали албанци от Косовска Митровица излезли по улиците и започнали да ликуват. Група от тях се опитала дори да прекоси мост, разделящ града на две, но била спряна от сърби, които започнали да хвърлят камъни по тях. Последвала истинска 20-минутна битка между албанците и сърбите, замерящи се с камъни от двата бряга на река Ибър. На моменти се чули и експлозии и изстрели с автомат. Така се стигнало до намесата на френските жандармеристи, които са част от 2000-членната полицейска мисия на ЕС в Косово. Жандармеристите, подкрепяни и от местната полиция, използвали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата на двата бряга на реката. Тогава бил произведен изстрел и един френски жандармерист бил ранен в крака. Няма опасност за живота му. Ранен е и сръбски участник в размириците. Три полицейски коли са били потрошени в размириците.

Косовска Митровица е разделена вече 11 години. Френски жандармеристи са там, за да защитават сърбите от албанците, които се опитват да си отмъстят за сръбското отношение към тях по време на войната. Множество усилия са правени да се обедини населението на града, но те са били все безуспешни, припомня АП.