/ iStock/Getty Images
РНК ваксините стимулират лимфни възли да произвеждат имунни клетки за дългосрочна защита, заедно с предизвикването на антитела за незабавно предпазване от COVID-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

Първоначалната вълна антитела се генерира от В-клетки, наречени плазмобласти. При здравите доброволци кръвните изследвания показаха, че две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech предизвикват "силен плазмобластен отговор", каза Али Елебеди, съавтор на изследването от медицинското училище в Сейнт Луис към Вашингтонския университет.

Имунните клетки, които ще произвеждат антитела при контакт с вируса през следващите години, наречени В-клетки на паметта, съществуват само в герминалните центрове в лимфните възли близо до мястото, където е поставена инжекцията.

Откриха нов щам на COVID-19 във Франция


При многократни биопсии на лимфни възли на доброволци "видяхме солидна реакция на герминалните центрове", продължила поне седем седмици, каза Елебеди. Признак за отслабването й не е забелязан.

"Макар и още да не разполагаме с дългосрочни проби, е логично да предположим от мащаба и постоянството на реакцията в герминалните центрове, че тези хора ще развият траен имунен отговор" на иРНК ваксините, добави той.

Ваксината на Moderna също използва технология на базата на информационна РНК.
БТА