/ iStock/Getty Images
Две сестри в Русия се срещнаха в края на януари, след като били разделени по време на Втората световна война, благодарение на телевизионно предаване и на руската полиция, предаде Франс прес.

Кадри от емоционалната среща бяха разпространени днес от руското външно министерство. Юлия и Розалина Харитонови, които сега са на 92 и 94 години, се прегърнаха и целунаха, докато около тях близките им не криеха сълзите си.

"Търсех я, винаги съм я търсила" повтаряше Розалина, държейки сестра си за ръка.



Като тийнейджъри сестрите живеели с родителите си в Сталинград и били разделени през 1942 г. при евакуацията на града заради нацистките бомбардировки. Родената през 1928 г. Юлия била евакуирана заедно с майка си в Пенза, а Розалина, родена през 1926 г., се установила на 1000 км на изток - в Челябинск в Урал, заедно с работниците от фабриката, където работела.

Между Севера и Юга: Емоционални семейни срещи след половин век раздяла (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Разделени от войната, те никога не са губили надежда отново да се видят през дългите 78 години", заяви говорителката на руската полиция Ирина Волк.

Тя разказа, че двете жени се срещнали през януари в Челябинск, след като дъщерята на Юлия поискала от правоохранителните органи да й помогнат да открие следите на по-голямата сестра на майка си. Розалина вече се опитвала да намери сестра си, но без успех, чрез руско телевизионно предаване, което събира членове на семейства, който са се изгубили. Полицията открила молбата на Розалина на сайта на предаването и помогнала на двете жени да се свържат.

Русия се готви да отбележи изключително тържествено тази година 9 май - Деня на победата във Великата отечествена война, отбелязва АФП.
БТА