Разбунтували се еквадорски полицаи окупираха парламента
Разбунтували се еквадорски полицаи окупираха парламента / снимки: Reuters

Еквадорското правителство обяви извънредно положение в страната, предаде АФП. „Обявихме извънредно положение и въоръжените сили получиха инструкция да осигурят обществения ред, като спазват и гарантират правата на гражданите", съобщи министърът на сигурността Мигел Карвахал. Той подчерта, че не всички полицаи отказват да изпълняват своите задължения.

Еквадор беше обхванат от политически вълнения, след като войници завзеха и блокираха летището на столицата Кито, а полицаи излязоха по улиците на протест срещу предложенията на президента Рафаел Кореа за съкращаване на придобивките им, в момент, в който той обмисля дали да разпусне Конгреса, предаде Ройтерс. Разбунтували се полицаи окупираха сградата на парламента, предаде АФП, като се позова на официален източник.

Президентът Рафаел Кореа отхвърли „опита за преврат" срещу неговото правителство и страхувайки се за живота си потърси убежище в болница. „Това е опит за преврат, ръководен от опозицията и от някои части на въоръжените сили и полицията", заяви Кореа пред местна телевизия.

Президентът Рафаел Кореа съобщи, че е бил нападнат от демонстранти и се нуждае от лечение, съобщи ИТАР-ТАСС. Кореа обвини дясната опозиция в опит за държавен преврат, а участващите в демонстрациите полицаи - в държавна измяна. Левият президент потвърди, че обмисля възможността да разпусне еднокамарния парламент и да свика предсрочни избори.

Около 1000 полицаи завзеха главната казарма в Кито. Президентът пристигна на място, но не успя да говори с разбунтувалите се служители на реда. Той си тръгна с предупреждението, че няма да отстъпи „нито една крачка" и че няма да се откаже от плановете си за съкращаване на държавните разходи. „Няма да отстъпя нито една крачка. Ако искате да превземете казармите, ако искате да оставите гражданите без защита, ако искате да предадете своята мисия на полицаи, направете го", обяви Кореа в разпалена реч пред десетки полицаи, завзели казарма в Кито.

Кореа бе залят с вода и бодигардовете му използваха сълзотворен газ, за да разпръснат наобиколилите го полицаи, посочва ДПА.

Полицейският протест в Еквадор, който хвърли страната в хаос, няма за цел свалянето от власт на президента Рафаел Кореа, а запазването на социалните придобивки на полицаите и военните. Това обяви говорителят на полицията Флоренсио Руис, цитиран от ДПА. Руис призова Кореа да покаже чувствителност по въпроса и да отговори на исканията на полицаи и военни. „Нашите искания не са политически", подчерта той, макар да призна, че „има партии, които може да извлекат полза от протеста".

Размириците, избухнали в резултат на протест на военните и полицаите срещу приет във вторник закон, орязващ социалните им придобивки, се разпространиха бързо в цялата страна. Затворени са летища, включително международното летище в Кито, и са блокирани пътища. Държавната петролна компания „Петроекуадор" съобщи, че функционира нормално, предаде Ройтерс. Армията е засилила охраната на петролните находища.

Разбунтували се еквадорски полицаи окупираха парламента
netinfo

Еквадорската армия е под контрола на президента Рафаел Кореа, увери началникът на генералния щаб, цитиран от Ройтерс. Министърът на външните работи Рикардо Патиньо подчерта, че няма народно въстание, а полицейска демонстрация. Този протест е неприемлив, коментира той. Управителят на централната банка Диего Борха пък призова хората да запазят спокойствие и да не теглят парите си от банките, предаде Ройтерс.

Министърът на сигурността Мигел Карвахал заяви, че бунтът на полицаи и военни е резултат от дезинформация, тъй като социалните придобивки за представителите на силите за сигурност не са премахнати, съобщи ДПА. Председателят на Съвета на началник-щабовете на еквадорските въоръжени сили генерал Луис Гонсалес увери по-рано, че армията остава вярна на своя главнокомандващ - президентът Рафаел Кореа, посочва БТА.

Разбунтували се еквадорски полицаи окупираха парламента
netinfo

Членове на лявата партия на Кореа блокират законопроекти за съкращаване на държавните разходи, поради което президентът обмисля дали да не разпусне Конгреса - ход, който ще му даде възможност да управлява с укази до следващите избори, разясни министърът по политическите въпроси Дорис Солис. Приетата преди две години конституция на Еквадор позволява на президента да обяви, че страната се намира в политически задънена улица и да разпусне законодателния орган до провеждането на нови президентски и парламентарни избори. Мярката обаче трябва да бъде одобрена от Конституционния съд. „Това е сценарий, който никой не желае, но е възможен в ситуация, в която не съществуват условия за промяна", коментира Солис. 

В същото време президентът на Венецуела Уго Чавес призова народите от Алба, анти-либералния латиноамерикански блок, и от Унасур, Съюзът на южноамериканските държави да защитят еквадорския президент Рафаел Кореа, който отхвърли „преврата" срещу себе си. Президентът на Перу Алан Гарсия разпореди затваряне на границите със съседен Еквадор и предложи среща на върха на южноамериканските държави от Унасур в подкрепа на президента Кореа.

Това е първата подобна криза в нестабилния Еквадор, откакто Рафаел Кореа бе избран за президент през 2007 г., отбелязва ДПА.