При международна операция бе разбита хакерска мрежа, ограбила милиарди
При международна операция бе разбита хакерска мрежа, ограбила милиарди / iStock/Getty Images
Полицейските служби в шест европейски държави, Канада и САЩ обявиха днес, че при съвместна операция са разбили престъпна хакерска схема, откраднала милиарди долари от компании и частни лица по целия свят, предаде Ройтерс.

Службите са установили контрол върху интернет сървъри, използвани за управление на зловредната мрежа "Емотет", която според германската федерална криминална полиция БКА понастоящем е "най-опасната" в света. "Разбиването на инфраструктурата на "Емотет" е значителен удар срещу международната организиран престъпност в интернет", заявиха от БКА.

"Емотет" е била използвана от киберпрестъпниците първо да получават достъп до компютрите, а след това да вкарват в тях зловреден софтуер с цел кражба на банкови пароли или блокиране на компютри до получаване на откуп за деблокирането им. Понякога престъпниците от мрежата "продават" на други хакери достъп до компютрите на жертвите си, което е превърнало "Емотет" в най-печелившата и вредна група за киберпрестъпления в света.

По данни на германските власти мрежата е нанесла щети за 14,5 милиона евро в Германия. А според властите в Украйна вредите в световен мащаб възлизат на 2,5 милиарда долара.

Прокуратурата в Украйна съобщи наскоро, че при полицейска акция в източния град Харков са бил иззети компютри на хакери от мрежата и са били намерени купища банкови карти и пари в брой. Прокуратурата не каза дали са извършени арести.

Източник: БТА