/ БГНЕС, архив
Вторият ден от държавната визита на президента Радев в Китай започна с участие в откриването на Световния икономически форум в град Далиен - "Летният Давос", както и продължила повече от предвиденото среща с Губернатора на провинция Хъбей, където се провежда форума. 

Радев: За нас Китай е първостепенен партньор от изключително значение

На въпрос на Дарик защо след толкова усилия от българска страна, толкова проведени българско-китайски форуми в България, все още няма сериозни китайски инвестиции, президентът Радев отговори: “За мен е много важно да отворим вратата за китайските инвестиции и енергия на високо политическо ниво. Това е моята най-голяма задача и това е най-вече в компетенциите ми. Нека не подценяваме геополитическото положение на България. България е изключително важно звено от инициативата “Един пояс, един път”. През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, модернизация на пристанища, на летища.”
В град Далиен днес се провежда и сесия “Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт”, където се очаква задълбочаване на конкретната работа по привличане на инвестиции.

Президентът Радев припомни още веднъж трите ключови елемента, необходими според него, за активизиране на двустранните икономически отношения: “Ние не можем да говорим за сериозни проекти в инфраструктура, инвестиции и сътрудничество, ако нямаме авиолиния, която да осигури бързо придвижване. Ще има такава, убеден съм. Също така, друго задължително условие е клон на китайска банка, ако искаме да имаме бърз инвестиционен обмен. И, разбира се, ако отворим един научно-изследователски център за иновации в България.”

За утре в Пекин е предвидена официална среща на президента Радев с колегата му Си Дзинпин.