/ БГНЕС
След няколко дни на усилена подготовка, днес в китайския крайбрежен град Далиен бе открита 13-ата „Годишна Среща на Новите Шампиони“, организирана от Световния икономически форум, известна като „Летния Давос“.
 
Официален гост на форума е и президентът на България Румен Радев, който участва в откриването, а веднага след това ще проведе среща и с Клаус Шваб, основател и шеф на форума. Над 1800 души от повече от 100 страни участват в тазгодишното издание на „Летния Давос“.

Радев: За нас Китай е първостепенен партньор от изключително значение
 
Изключителните усилия на организаторите да представят ново лице на Китай се виждат още през първите часове, прекарани в Далиен. Разхождайки се късно през нощта или в активната част на деня, човек има усещането, че е перфектно организиран град с чисти улици, отлично поддържани зелени площи, върхови нови технологии като 5G, облачни компютърни системи, изкуствен интелект и иновативни технологии.
 
За последните 12 години, откакто форумът се провежда тук, промените в Далиен са очевидни, отбелязват всички, а крайбрежният град работи усилено за новото си място в световната геополитика.
 
Една от причините за силни инвестиции в новото световно лице на Китай е, че в тазгодишния форум за първи път повече от 70 процента от участниците са чужденци. За първи път и над 300 посетители от САЩ участват във форума, което прави американците втори по численост след домакините от Китай.

Президентът Радев на посещение в Китай
 
След срещата на Г-20 в Осака, където беше забелязано затопляне на отношенията между САЩ и Китай и подновяването на пореден кръг от търговски преговори между двете страни, в днешния брой на China Daily новината продължава да бъде водеща и за пореден път измества информациите за срещата на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун. В уводния си материал вестникът пише, че подновяването на преговорите вдъхва нова на така необходима увереност на световните пазари.
 
След срещите си на форума в Далиен българският президент Румен Радев продължава държавното си посещение и днес вечерта ще излети за Пекин.