Япония тества система за отбрана на Токио срещу балистични ракети
Япония тества система за отбрана на Токио срещу балистични ракети / снимка: БГНЕС

Япония тества система за отбрана на столицата срещу балистични ракети, предаде Асошиейтед прес като се позова на съобщение на министерството на отбраната.

Целта на вчерашното учение е била да се провери надеждността на системите "Пейтриът", разположени около Токио миналата година и готовността им да действат при евентуално нападение. В учението не е било включено реално изстрелване на ракета прехващач.

Япония активно изгражда противоракетната си отбрана заради опасността от нападение от Северна Корея, посочва АП, цитирана от БТА. На територията на страната са разположени близо 50 000 американски военни, които също представляват потенциална мишена за ракетни нападения.

В момента експерти на японското министерство на отбраната проучват възможните позиции на територията на Токио, където могат да бъдат разположени системите "Пейтриът". Япония има четири такива системи, всяка от които включва няколко пускови инсталации, радар и станция за управление. Сега четирите системи са разположени около Токио и са постоянно в готовност за придвижване към други позиции. Тези системи се въвеждат на въоръжение като допълнителен елемент за противоракетна отбрана към средствата с голям обсег, намиращи се на кораби на американските и японските ВМС.

До март 2011 г. Япония предвижда да разположи системи "Пейтриът" в още няколко големи града. През септември японски военни ще участват в учебни стрелби на полигона Уайт Сендс в щата Ню Мексико в САЩ.