Самолет Ембраер 190 на компанията "Аеромехико" се разби малко след излитането си в буря от мексиканския щат Дуранго на път за столицата Мексико, предадоха Ройтерс, АП и ДПА. При катастрофата са ранени около 85 души.

Според губернатора на Дуранго Хосе Аиспуро, веднага след излитането самолетът се сблъскал с мощно въздушно течение, наклонил се към земята и с едното крило докоснал пистата. В този момент двигателите му се откъснали, той паднал и изминал 300 метра в околното поле, преди да спре и да се възпламени.

самолет катастрофа Мексико
БГНЕС

В Ембраер 190 е имало 97 пътници и четирима души екипаж. Всички са оцелели след катастрофата и са евакуирани от самолета преди възпламеняването му. В болница са приети 49 души, двама от тях са в критично състояние, съобщи губернаторът Аиспуро.

Той отбеляза, че е прекалено рано да се посочи причината за катастрофата, но подчерта, че атмосферните условия са били наистина неблагоприятни за излитане. Бурният вятър и поройният дъжд били толкова силни, че повредили някои от хангарите на летището. "Най-важното е, че при катастрофа от подобен род няма жертви", коментира Аиспуро.

През май: Пътнически самолет се разби в Хавана, над 100 жертви (ВИДЕО)

Генералният директор на "Аеромехико" Андрес Конеса заяви на пресконференция, че въведеният в употреба през 2008 г. самолет е бил перфектно поддържан, но не разкри повече подробности за катастрофата. Той благодари на членовете на екипажа за проявения професионализъм и посочи, че всички медицински разходи на пострадалите ще бъдат поети от компанията.

самолет катастрофа Мексико
БГНЕС

Министърът на транспорта Херардо Руис Еспарса обяви, че ще бъде съставена специална комисия за разследване на злополуката, а президентът на Мексико Енрике Пеня Нието изрази в Туитър надежда екипажът и пътниците на разбилия се самолет да бъдат в добро състояние.

самолет катастрофа Мексико
БГНЕС

БТА