Владимир Путин на почивка в Сибир за 67-ия си рожден ден
Владимир Путин на почивка в Сибир за 67-ия си рожден ден / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин нарече позицията на Европейския съюз срещу т.нар. пакт "Рибентроп-Молотов" "безпардонна лъжа", предаде ДПА.

Преди два месеца Европейският парламент прие резолюция, в която заявява, че Пактът за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз, подписан в Москва, проправя пътя за избухването на Втората световна война. Русия защитава тогавашната позиция на Съветския съюз, че пактът е бил необходимо зло, за предотвратяване на нападение от страна на нацистка Германия, каквото въпреки това се случва през 1941 г., две години след подписването му, припомня агенцията.

Полша сравни „Северен поток -2” с пакта Молотов – Рибентроп

На среща днес с организационния комитет Победа", подготвящ честванията за 75-ата годишнина от края на войната догодина, Путин заяви, че "опитите за изопачаване на историческата истина не спират". По думите му "към тях сега са се присъединили не само наследниците на помагачите на нацистите, а и някои напълно почтени международни институции и европейски структури".

Путин даде пример с резолюцията на ЕП, която по думите му е "поставила фактически на една дъска и нацистките агресори, и Съветския съюз и едва ли не обвинява СССР наравно с нацистка Германия за избухването на Втората световна война, сякаш някои са забравили кой е нападнал Полша на 1 септември 1939 г. и Съветския съюз на 22 юни 1941". "А тези, които се опитат да поспорят с такава неоснована на нищо реално безпардонна лъжа, предварително обвиняват в информационна война против демократична Европа", завърши президентът, като уточни, че "това е цитат".
БТА