/ iStock/Getty Images
Заместник-министърът на външните работи на Полша Шимон Шинковски вел Сенк сравни газопровода „Северен поток – 2” с пакта Молотов-Рибентроп. Съветско-германският договор за ненападение, известен като пакта Молотов – Рибентроп, е подписан на 23 август 1939 година в Москва. За Варшава този документ урежда сферите на влияние в Европа и фактическото разделение на Полша.

В изявление по националната телевизия Шинковски припомни, че преди 10 години руският президент Владимир Путин е присъствал на възпоменателните мероприятия в Полша, посветени на 70-годишнината от началото на Втората световна война. На отбелязването на 80-ата годишнина не е била поканена руска делегация, а в същото време са присъствали съюзници от ЕС, НАТО, Източното партньорство, в това число и Германия.

Руски министър: Втората линия на „Турски поток“ ще мине през България



Според заместник-министъра, в отношенията между Русия и предишното полско правителство са съществували „фалшиви надежди”. Такова впечатление се наложило след критичната реч на Путин по отношение на пакта Молотов – Рибентроп, а по-късно започнало изграждането на газопровод, който наподобява този договор. „Газопроводът „Северен поток – 2”, заобикаля държавите от Балтика и Полша. Това споразумение между Русия и Германия е във вреда не само на тези държави, но и на Европа”, смята Шинковски.
Полша продължава да разчита на САЩ да предотвратят осъществяването на проекта за нов газопровод.

ЕП призова за спиране на "Северен поток 2"


„Северен поток – 2” предвижда строителство на два газопровода с общ обем 55 млрд. кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът ще бъде изграден близо до действащия в момента „Северен поток”. Ще премине през териториалните води или изключителните икономически зони на държавите до Балтийско море Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. До момента не е получено разрешение за строителство само от страна на Дания.

САЩ ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта „Северен поток-2“


Срещу реализацията на проекта се обявиха няколко държави, в това число и Украйна, която се опасява, че ще загуби приходите си от транзит на руски газ през нейна територия. Освен това САЩ имат амбициозни планове за доставка на свой втечнен природен газ за Европа. Русия неведнъж декларира, че проектът „Северен поток – 2” има изключително търговски и конкурентен характер и не предвижда прекратяване на транзита на руски газ през Украйна за Европа.
БГНЕС