Путин: Русия ще се принуди да предприеме ответни мерки срещу американската ПРО в Европа
Путин: Русия ще се принуди да предприеме ответни мерки срещу американската ПРО в Европа / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма друг избор, освен да предприеме ответни действия срещу американския противоракетен щит в Европа и предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на Русия, предаде Ройтерс.

Русия ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, за да сведе до минимум заплахата, която представляват разположените в Румъния елементи за противоракетна отбрана, каза Путин на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, предаде ТАСС.

Путин: Русия ще вземе мерки срещу американската ПРО в Европа

"Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си", каза Путин.

"Същото важи и за Полша", допълни руският държавен глава.

Руският президент не уточни какви действия ще предприеме Русия, но настоя, че страната му не предприема първата стъпка, а само отвръща на ходовете на Вашингтон.

Как ще отвърне Русия на американската ПРО в Европа

По-рано този месец американската армия - която казва, че щитът е необходим за защита от Иран, а не е насочен срещу Русия - задейства румънската част от противоракетния щит. Напредва работата и по намиращата се в Полша част на системата за противоракетна отбрана.

Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия

На 12 май в румънската военна база Девеселу бе организирана церемония с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по привеждането в оперативна готовност на противоракетната система "Иджис ъшор" ("Aegis Ashore").

Източник: БТА