Путин: Русия ще вземе мерки срещу американската ПРО в Европа
Путин: Русия ще вземе мерки срещу американската ПРО в Европа / БГНЕС

Разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в
Европа не е защита, а увеличаване на ядрен потенциал, заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание, посветено на развитието на военнопромишления комплекс на Русия, състояло се в Сочи, предаде ТАСС. Той визира разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Румъния и Полша, допълва Франс прес.

Варшава иска по-голямо присъствие на НАТО в Източна Европа

Русия ще вземе мерки, за да противодейства на заплахата на американския противоракетен щит, заяви руският президент, цитиран от Франс прес.

Като използват своите възможности в световните средства за масова информация, те (САЩ) все още могат да заблудят някои хора, че тази система не заплашва Русия и че това е само отбранителна система. Но присъстващите на това заседание не могат да бъдат заблудени. Нищо подобно, това не е отбранителна система, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен на периферията, каза Путин. Той поясни, че под думата периферия визира Източна Европа.

Кремъл: Разширяването на НАТО ще доведе до ответни действия на Русия

Путин заяви, че хората, които са взели решението за разполагане на система за ПРО в страните си, трябва да знаят, че досега са живели спокойно и в безопасност. Но след разполагането на елементите от тази система, Москва е принудена да обмисли как да парира заплахата, възникваща по отношение на безопасността на Руската Федерация.

Освен това, по думите на Путин, такива действия на САЩ са явни нарушения на договора за ракетите със среден и малък обсег, тъй като пусковите установки, които ще бъдат разположени в Румъния и Полша могат да бъдат използвани за разполагането на ракети със среден и малък обсег, предаде ТАСС.

Путин обаче подчерта, че Москва няма да се впусне в нова надпревара във въоръжаването, допълва Франс прес.

Как ще отвърне Русия на американската ПРО в Европа

Привеждането в действие в Румъния на радиолокационна станция като един от елементите в перспективната система за противоракетна отбрана на САЩ усложнява международната обстановка, каза още Путин, цитиран от ТАСС.

Говорейки за системата за противоракетна отбрана на НАТО, той припомни, че Русия не веднъж е изразявала своята загриженост и е предлагала сътрудничество на американските партньори във връзка с противоракетната отбрана, което е било отхвърлено.

Поради това Русия постоянно коригира плановете си по изграждане на своите въоръжени сили съгласно променящата се международна обстановка, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Той обеща да внесе съответните промени в планираните в бюджета на Русия разходи, за да може страната да неутрализира онова, което възприема като заплаха за сигурността си, предаде Ройтерс.

САЩ проведоха първите изпитания по ПРО в Европа

Путин посочи, че създаването на система за противоракетна отбрана на НАТО продължава въпреки отсъствието вече на ядрена заплаха от страна на Иран, предаде ТАСС.

Преди няколко години в един глас нашите опоненти говориха за това, че системата за противоракетна отбрана е нужна на нашите партньори на Запад, в Европа и САЩ, за предотвратяване на ракетните и ядрените заплахи от страна на Иран. А къде са сега тези ядрени заплахи от страна на Иран?, попита Путин.

Няма ги, допълни той. А създаването на системата за ПРО продължава, каза той, цитиран от ТАСС.

Вчера в румънското село Девеселу се състоя тържествена церемония по въвеждане в експлоатация на наземния комплекс от системата за противоракетна отбрана "Иджис ъшор" ("Aegis Ashore"), след като в края на миналата година инсталирането й беше обявено за завършено. Днес пък в Реджиково, в Полша, започва изграждането на елемент от системата на американската ПРО.

Източник: БТА