/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Нафтали Бенет обсъдиха военната операция в Украйна в телефонен разговор, иницииран от Израел, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин е казал на израелския премиер, че зачитането на руските интереси в сферата на сигурността е едно от ключовите условия за прекратяване на конфликта. Двамата лидери са се съгласили да продължат контактите си.

От пресслужбата на Бенет казаха, че той първо е разговарял по телефона с украинския президент Володимир Зеленски.

Израел поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна, отбелязва Ройтерс.

По-късно през деня пресслужбата на руския президент съобщи, че Владимир Путин е получил телефонно обаждане и от индийския премиер Нарендра Моди. Президентът Путин е уверил индийския лидер, че Русия прави всичко възможно да осигури безопасната евакуация на индийските граждани от Украйна, предаде ТАСС. 

Руските сили организират евакуирането на индийски студенти в гр. Харков, като използват хуманитарен коридор до Русия, се посочва в съобщението.

„По последна информация тези студенти фактически са взети за заложници от украинските силоваци, които ги използват като жив щит и всячески възпрепятстват извеждането им на руска територия“, твърди пресслужбата на руския президент.

Руската пресслужба уточнява, че двамата лидери са се уговорили за продължаването на сътрудничеството, за да се осигури безопасността на индийските граждани в Украйна.
БТА