/ БТА
Руският президент Владимир Путин предупреди вчера Запада, че Русия би могла да използва всички налични средства, за да се защити, ако нейният суверенитет или териториална цялост бъдат накърнени, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че президентът на Русия е казал това в отговор на въпрос за рисковете от ядрена война заради Украйна.

Западът многократно е обвинявал Русия в отправяне на заплахи, че може да използва ядрени оръжия, но това е погрешно, заяви Путин, който посочи, че именно САЩ са използвали ядрени оръжия срещу Япония през Втората световна война.

Путин каза това на срещата с ръководители на световни информационни агенции вчера в Санкт Петербург, като отбеляза, че руската ядрена доктрина позволява използването на такива оръжия в отговор на редица заплахи.

"По някаква причина Западът смята, че Русия никога няма да ги използва", каза Путин. Ние имаме ядрена доктрина и ако нечии действия застрашат нашия суверенитет и териториалната ни цялост, ние смятаме, че е възможно да използваме всички средства, с които разполагаме. Това не трябва да се приема с лека ръка, повърхностно", посочи руският президент.

"Нямаме желание да нападаме НАТО - да не мислите, че сме луди или нещо такова", добави също така Путин, цитиран от Ройтерс.

Руският президент обаче заплаши с "нестандартен отговор", ако руска територия бъде атакувана от Украйна с оръжия, доставени от Запада, отбелязва ДПА.

"Мислим си, че ако някой смята за възможно да достави оръжия в зоната на военните действия, за да извърши нападения на наша територия (...), защо да нямаме право да намерим място за такива оръжия в региони по света, където се извършват нападения (срещу западни държави - бел. ред.)", запита Путин.

"Това означава, че отговорът може да бъде нестандартен. Ние мислим за това", добави руският президент в отговор на въпрос за доставката на оръжия с голям обсег на Украйна, включително ракети АТАКМС от САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА