Около 200 души се събраха на протест в град Косовска Митровица и обвиниха сръбския президент Александър Вучич в "държавна измяна", съобщи сръбската редакция на регионалната телевизия Ен1. Партията на косовските сърби „Сръбска листа“, която е близка до Белград, бе обвинена от участници в протеста в "изтезания, самохвалство, безконтролно обогатяване, заплахи и изнудване", съобщава още телевизията.

Демонстрантите разпънаха транспарант с надпис: "Вучич - Косово не те иска, ти ни предаде, не искаме дори твоя Съюз на сръбските общини, ти ни продаде".

Вучич: Махайте барикадите в Косово

Един от организаторите на протеста – Иван Милетич, се обърна към събралите се и заяви, че по време на издигането на барикади в Северно Косово през декември всички са вярвали, че Вучич ще подкрепи сърбите, но това не се е случило.

Милетич каза, че гражданите са се събрали, за да изпратят послание, че няма да "търпят терора на Курти", визирайки премиера на Косово Албин Курти.

Иван Милетич призова Курти и международната общност да изтеглят всички полицаи от северната част на Косово и да закрият базите на специалните части там.
Косовската полиция бе разположена в Северно Косово през декември, след като косовските сърби се оттеглиха от местните институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски. Косовските сърби напуснаха постовете си в местните институции, включително в полицията. Този ход наложи и свикване на местни избори в сръбските общини в Северно Косово, което допълнително нажежи ситуацията и в крайна сметка изборите бяха отложени за април.

Косово ще освободи от ареста бившия сръбски полицай Деян Пантич

На 10 декември на граничния пункт Ярине бе арестуван бившият косовски сръбски полицай Деян Пантич по обвинение, че е участвал в нападение срещу действащ полицай и офис на Централната избирателна комисия в Косовска Митровица. Косовски съд постанови Пантич да остане в ареста за 30 дни, което предизвика гнева на местните сърби и те издигнаха барикади по пътищата и на граничните пунктове със Сърбия. Барикадите бяха отстранени в края на годината след натиск от САЩ и ЕС и след уверение от страна на косовското правителство, че не съществува списък с косовски сръбски граждани, които ще бъдат арестувани или преследвани заради мирни протести или издигане на барикади. 

Присъстващите на днешния протест в Косовска Митровица повториха предишните си искания, отбелязва Ен1. Те призоваха международната общност да се намеси, за да бъдат освободени всички арестувани сърби, а специалните части на косовската полиция да се изтеглят от Северно Косово. Протестиращите поискаха от сръбското правителство да прекрати преговорите с Прищина и да ги замрази, докато тези две искания не бъдат изпълнени.

Участниците в демонстрацията поискаха също мисиите на НАТО и на ЕС в Косово - КейФОР и ЕУЛЕКС, да "свършат работата, за която са дошли".
София Георгиева/БТА