/ iStock
Процентът на непланираната бременност в тийнейджърска възраст в Северна Македония е почти три пъти по-висок от този в европейските държави. По последни данни най-младото момиче, направило аборт е на 13 години, на същата възраст е и най-младата родилка в страната.

Само 12,8 процента от младите двойки до 29 години използват съвременни контрацептиви. Бюджетът за безплатна съвременна контрацепция за момичета и жени в уязвимо положение, предоставен от Превантивната програма за майки и деца, се е увеличила от 100 хиляди денара през 2022 г. на 500 хиляди денара през тази година, но само жените, живеещи в Скопие, получават безплатна контрацепция, при това само чрез Университетска клиника по гинекология и акушерство и въпреки това нито един от малкото достъпните съвременни контрацептиви в страната не е в позитивния списък с лекарства, съобщава телевизия Телма.

Изследванията показват, че 36 процента от момчетата и 3 процента от момичетата на 15 години вече са имали сексуален опит. Но само от 20 процента от момичетата и 62 процента от момчетата сред албанското население и от 64 процента от момчетата и 52 процента от момичетата сред македонското население използват предпазни средства при сексуален контакт, което означава, че всички други връзки са рискови, казва Весна Матевска, програмен мениджър на Асоциацията за здравно образование и изследвания ХЕРА в Северна Македония.

Според Асоциацията държавата трябва да регистрира лекарствата за медикаментозен аборт възможно най-скоро и всяка година да увеличава бюджета за тяхното набавяне чрез Превантивната програма за майки и деца, така че жените извън Скопие също да могат да използват тази здравна услуга. 
Маринела Величкова/БТА