Др. Франческо Лери е професор в катедрата по психология в университета Гуелф в Онтарио, Канада, който изследва някои от основните причини за пристрастяването и как те могат да бъдат адресирани, предаде VOA/Voice of America.

“Най-често срещаният тип зависимост обикновено е свързана с наркотични субстанции, тъй като злоупотребата с наркотици има способността да превзема системи в мозъка, които са предназначени да ни накарат да научим за важни стимули в околната среда, да търсим тези стимули, да взаимодействаме, да ги използваме, консумираме и да  планираме как да получим тези стимули -  например вода”, обяснява д-р Лери.

Специалистът също така казва, че имаме системи в мозъка си, предназначени да ни накарат да учим и търсим стимулите, а наркотиците са много мощни при активирането на тези системи и в някои ситуации превземането им.

Според него е по-полезно да се мисли за пристрастяването като за проблем на психичното здраве.

Сред различните видове зависимост, например алкохолизъм, има разлики в това как хората ще реагират на лечението и кой е по-добре предразположен да се възползва максимално от лечението. В зависимост от възрастта на човека, типа вещество, семейството му и обществото около него, той може да е по-предразположен към пристрастяване от други. 

“Основният проблем на пристрастяването е, че това е рецидивиращо разстройство. Ако не беше такова, тогава не мисля, че щяхме да имаме проблемите, които имаме днес по целия свят”, споделя д-р Лери.

По-голямата част от хората се завръщат към злоупотребата, независимо от вида на веществото, към което са пристрастени. Статистически 70% от всички зависими отново употребяват в рамките на два месеца.

“Рецидивът е признат за критичен проблем в процеса на възстановяване”, казва д-р Лери.

“Ако има налична помощ, моето предложение би било (зависимият) да се ангажира с професионалист, съветник, психолог и психиатър.”

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA